Nawoord

Spreken in vergelijkingen opdat gij het nu wel verstaat.
Wat maakt de Bijbel zo mysterieus?
Het is geschreven in vergelijkingen opdat gij het niet verstaat!
En dat noemen wij het ‘’waarheidsboek’’?
Heeft U zich dat nooit afgevraagd?
Erflastig hebben wij dit vreemde boek zo’n 2000 jaar in onze genen vastgelegd.
Er zijn tientallen oorlogen door ontstaan en uiteindelijk hebben wij het door scheiding van Kerk en Staat maar naast ons neergelegd.
Doen we iets fout?
Na een studie van ongeveer 30 jaar ten aanzien van oude wijsheid over cyclische processen - die allen elkaars gelijke zouden zijn - kreeg ik een beter beeld over de vergelijkingen in dit ‘’Waarheidsboek’’ alsmede de oorsprong en de zin ervan.
Dit is mijn laatste poging om via dialogen de zin van de hedendaagse waanzin met elkaar te bepraten.
Laat mij hier één ding duidelijk zeggen.
Ik doe dit alles, omdat ik zelf erg blij ben met het weten dat het nooit anders had kunnen gaan en/of in de sterren beschreven stond en gun dat iedereen.

Siegfried Bok.


Voetnoot blog beheerder:
Siegfried is 12 november 2014 van ons heen gegaan.
Er zal beperkt gemodereerd worden op dit blog.
Er is een mogelijkheid tot inzending van uw eigen persoonlijke verhaal. Email dan uw stuk naar archiefbok@gmail.com en dan zal het archief team kijken of uw stuk de moeite waard is te plaatsen op dit blog.


Note augustus 2015: De eindtijd site is uit de lucht. Via deze link is de hele site in zip-formaat te downloaden. Uitpakken op de computer en double click op het bestand index.html.
Daarnaast staat op webarchive de eindtijd site gearchiveerd.

De DVD is online beschikbaar op het archief


donderdag 8 november 2012

Is zelfmoord het ultieme zelfbeschermingsinstrument van het Ego?
Dit verhaal komt uit de koker van Fons, die mij als inleiding schreef ....
Ben aan het vechten met eigen emoties en schreef zodoende dit hersenspinsel met de bedoeling om dit eventueel te plaatsen op de 'reactie-site' van de nabestaande van Tim , een jongen die zichzelf de dood in liet pesten....
En wat jij vaker tegen mij zei is waar. Het is  van je afschrijven en helpt het ego te breken.
En misschien ook gewoon de open vraag of mensen zich hierin herkennen.
Dank.

Ik schrijf dit stukje n.a.v. de recente zelfdoding van Tim Ribberink welke het huidige nieuws beheerst en deze zelfmoord sterk in verband wordt gebracht met gepest worden.
Bij mijzelf merk ik dat er weer heel wat emotie los komt.
Ben vroeger zelf ook nogal gepest en dat heb ik zelf als ‘een onvoorstelbaar machteloos ‘              gevoel beleefd.
Tot het ‘mijzelf wat aandoen’ is het, buiten hooguit gedachten daarover , nooit gekomen maar radeloos reddeloos was ik wel.
Deze 'pestperiode' lag vooral tussen mijn 12e en16e levensjaar waardoor ik deze groeiperiode behoorlijk in onbalans heb doorlopen en er een heel grote deuk  in mijn ego/zelfbeeld werd geslagen.
Door beugel, acne en 'zachtaardigheid' behoorde ik niet echt tot de 'gewilde' groep jongens en meisjes en voelde mij daar op zeker moment ook niet meer 'thuis.'
Ik leed aan zoals dat zo mooi wordt genoemd een 'minderwaardigheidscomplex maar dat wisten ik en de wereld om mij heen toen nog niet.....waarschijnlijk
Na mijn 16e ging ik naar de MTS om bouwkunde te studeren alwaar de pestdruk afnam.
Ik hoefde mij,dacht ik,  niet meer zo te 'bewijzen' om indruk op elkaar en de meisjes te maken zal ik maar zeggen.
Omdat 'het bouwen' mij redelijk makkelijk en succesvol afging herwon ik zo hier en daar steeds meer ‘waardering’ en niet op de laatste plaats bij mij zelf.
Ik leefde op.... maar de wond bleef op de achtergrond aanwezig....en ik hield het minderwaardig gevoel en bleef het liefst maar een beetje op de achtergrond....al gauw bevangen door twijfel.
Ook toen ik in mijn werkzaam leven daarna ,uiteraard zo af en toe werd geconfronteerd met problemen leefde die onzekerheid weer op...met besluiteloosheid en halve maatregelen tot gevolg....het was het telkens nét niet..vertelde ik mijzelf.

Steeds meer wilde ik mijzelf bewijzen met mijn kracht ,in werken  sporten of wat dan ook.
Dat dit bakken energie kostte besef ik allemaal nu pas, als ik de film terugdraai.
De overbelasting uitte zich in oa.....nog meer acne ,hoofdpijn ,kaakontstekingen en af en toe gewoon helemaal flauwvallen ....achteraf allemaal signalen...achteraf ja.
Ook had ik wel meisjes maar dat was vaak maar kort want wie was ik nou.....?
Mijn zelfbeeld was gereduceerd tot onder 0.
Uiteindelijk werd m'n huidige partner mijn oase van rust en ik voelde me veilig en ik kon als ik bij haar was zijn wat ik voelde.

De voor mij soms beangstigende buitenwereld bleef echter en ik bleef mezelf bewijzen tot het moment dat ik binnen korte tijd zoveel keer mijn hoofd stootte (op echt alle fronten) dat ik het écht niet meer wist.
Als door een wonder én durven vragen, kwam ik toen bij een hulpverlener terecht die mij 'zag' en benoemde zoals ik mij écht voelde......ineens mocht ik er Zijn..!

Een verademing .....en stukje voor stukje liet hij mijzelf zien en vertellen dat er eigenlijk niet zoveel mis was met mijn zijn....en ik zag het gelukkig nu eindelijk ook...
Maar al met al kreeg ik echter wel het spiegelbeeld te zien van wie ik dacht ,dat ik tot op dat moment van mijzelf moést zijn.

De rust keerde terug en ik maakte toen ook een vrij rigoureuze switch van werknemer in de bouw naar eigen baas in een bedrijf dat ik overnam van een goed bevriende oom.
Al een aantal jaren hielp ik hem naast mijn werk al bij klussen in zijn werkplaats op alle gebied.
Nu had ik ineens ,buiten mijn klanten om, verder geen verantwoording af te leggen over de do's en dont's in mijn werk...en kon zodoende veel  trouwer zijn aan mijn gevoel.
Doordat ik inmiddels  bij mijzelf had gezien en ontdekt hoe mijn denken/ego werkte kon ik dat ook (h)erkennen bij anderen en ging ik de wereld steeds duidelijker 'zien'.

Toen ik een aantal jaren later ook (de  inmiddels ex dokter) Siegfried Bok nog mocht ontmoeten, gingen mijn ogen helemaal  open en veranderde mijn ‘zien’ compleet.

De wereld zoals nu, werd totaal uit balans gehaald door het 'menselijk denken' ofwel ego....!

Alleen al zijn vraag:” hoe kan je nu mensen beter maken als je niet eens weet hoe de ziekte is ontstaan”…? …. was voor mij een onvoorstelbare eye-opener !

We doen als mensen slechts aan symptoombestrijding en zoeken niet naar de oorzaak.!

Na dit wat lange verhaaltje over mijn beleven ,tot nu , kan ik in dezelfde geest verder gaan met 'het pestverhaal' want daar begon ik mee uiteindelijk.....

De publieke opinie is er al helemaal uit....... "het pesten moet verboden worden"...!

Maar is dat niet hetzelfde als dat de dokter zegt "de patiënt moet beter worden"...?

Dan kan je toch beter direct ook de vraag stellen "hoe komt het eigenlijk dat mensen elkaar pesten"....?

Dit i.p.v.” het pesten”……,zonder te weten wat de oorzaak is ,  direct te verbieden....!?

Als je jezelf die vraag stelt kan er volgens mij maar één antwoord komen dat hout snijdt.
"Mensen pesten om zichzelf beter te voelen dan de ander"....door de ander in woord en daad "naar beneden te halen".

Het kan niet anders zijn dat  'onzekerheid van de pestkop'  hieraan ten grondslag ligt.
Hij poetst zijn onzekere zelfbeeld/ego op door zijn 'slachtoffer' als minderwaardig af te schilderen, op wat voor vlak dan ook.

Dit mechanisme werkt helemaal geweld(a)dig als de pestkop gelijkgestemde(net zulke onzekere) mensen als medestanders kan vinden en daarmee een ware 'pestgroep ' creëert.
De gepeste lijkt dan kansloos, want als iedereen zegt dat je lelijk, dom of gek bent zal dat wel waar zijn......!?

Natuurlijk neemt ook het ego/denken van de gepeste hierin deel.....!
Vaak hebben gepeste mensen al geen volmaakt zelfbeeld meer...wat door erflast (als b.v. ondergeschiktheid /dienstbaarheid) ,opvoeding en eerdere pesterijen al behoorlijk aan daadkracht kan hebben ingeboet maar ook dat is weer ‘het denken’.

Denken dat je afwijkt van normaal...norm van all...doordat meer mensen vinden dat jij niet bent wie je volgens hen zou moeten zijn, kan ervoor zorgen dat je nog meer over jezelf gaan twijfelen....waardoor het pestgedrag nog meer vat op je lijkt te krijgen en je uiteindelijk jezelf compleet waardeloos vindt en eigenlijk nergens meer bij denkt te horen.

De pester lijkt te hebben gewonnen en de gepeste is de 'looser'.op denknivo dan....
Het tegendeel /spiegelbeeld is echter het geval......het ego van de pester is gegroeid en het ego van de gepeste is beschadigd of zelfs gebroken.......!?

De pester moet nu nog meer denkbeelden in stand gaan houden (status en aanzien) terwijl 'de gepeste' steeds minder in stand hoeft te houden en tevreden zou kunnen zijn met slechts 'ZIJN'.......

Onze maatschappij helaas echter , is vaker solidair met ‘aanzien’ dan met ‘afzien’ en daar zit  hem de bron van de ogenschijnlijke kracht van pesten , die ervoor zorgt dat het zichzelf in stand houdt.

Als er al een oplossing tegen het pesten zou zijn kan die nooit worden gevonden in het verbieden ervan.

Laten zien en bespreken waarom men pest maakt pesters de ' loosers '.....!
Maar dat kan je m.i. nooit  bereiken door mensen weerbaarheids- en assertiviteits-trainingen te geven laat staan door, zoals diverse hulpverleners voorstellen 'de judo- en vechtsport-trainingen' weer op scholen te gaan integreren.

Dit zal helaas slechts nog meer geweld excessen gaan veroorzaken i.p.v. het pestprobleem duurzaam op te lossen....waardoor we onbedoeld nog meer problemen gaan creëren ....
En zodoende nog meer slachtoffers maken.....

Het Ego is inderdaad ons overlevingsmechanisme dus ‘het aardige’ maar dat we met dit wapen andere mensen lijken te kunnen beheersen is ‘het kwaad’.
Deze twee samen maken ons tot een kwaadaardig organisme welke heel veel gelijkenissen vertoont met de al even kwaadaardige ziekte.

Dat ik de wereld hiermee kan veranderen lijkt een illusie want “wie gooit zijn zwemvest weg als hij dreigt te verzuipen en twijfelt of hij zwemmen kan”….?

Het is hooguit een pogen de wereld en mijzelf wat meer inzicht te geven…

fons

19 opmerkingen:

 1. Fons,
  Het is niet mijn bedoeling om "je de hemel in te prijzen" en zeker ook niet om je "te pesten", maar ik vind het een goed verhaal en met name hoe je worstelde met de vraag "Wat kunnen we eraan doen".
  Weinig tot niets dus.
  Of anders gezegd "Het is een tijdgeest-fenomeen" voor het groot [volwassenen] en het klein.

  Persoonlijk denk ik dat dit fenomeen van gepest worden extra versterkt wordt door een extreem betuttelende thuis-situatie en/of verzorgingstaat, waardoor je niet door "vallen en opkrabbelen" leert wat het echte leven is.
  En onderwijl is de wereld niet anders dan "likken naar boven en trappen naar benedën" geworden.[Dat zijn dus de meelopers in jou verhaal]

  Dan je dankbaarheid naar je therapeut, die je je eigenwaarde heeft teruggegeven en waardoor je nu helemaal op jezelf je "winkeltje" draaiende kan houden.
  Fantastisch toch. Ik zou er haast jaloers van worden, want als er één mensje is die door gebrek aan zelf-waardering [ego dus] zich door het leven heeft geworsteld ben ik dat wel.
  Ik ben dan wel een pure extrovert, maar door mijn "gescheurde Ego-jasje" is bij alles wat ik onderneem de "eeuwige twijfel" of ik het wel goed doe.En gaat het goed dan slaak ik hooguit een zucht van verlichting. [mooie beeldspraak trouwens, die nadeloos op mij van toepassing is.]

  Ik heb wel een voor mij dwingende vraag naar jou en dat is je titel "Is zelfmoord het ultieme beschermingsmechanisme van het Ego".
  Kan je dat beeld - wat Bijbels voorzegd is als "Hoogmoed voor de val" beschrijven?

  Ten tweede begin je je verhaal dat je diep in je hart de ouders van Tim Ribberink zou willen schrijven.
  Is dat je vrouwelijke kant? [Beschermen dus!]

  In het verleden schreef ik in het boekje "Mijn moeder noemt mij duivel" een klein verhaaltje "De mindere" en betrof mijn dochter,die op school gepest werd en hoe ik daarop reageerde.
  En ...dit heeft toendertijd gelukkig redelijk goed uitgepakt.
  [ Heb het naar aanleiding van jouw verhaal nog maar eens gelezen.]

  Siegfried

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Siegfried,
  Dank voor je ‘treffende’ wedervragen……
  Mijn ‘vragende’titel was waarschijnlijk meer een retorische vraag…ofwel een vraag waar ik eigenlijk het antwoord wel op denk te hebben gevonden.
  Alleen al het feit dat ons denken(ego) het eigen lichaam waar het in ‘huist’opgeeft omdat ‘het geheel’ niet ‘maakbaar’ meer is voor hem bewijst de illusie die het ego zichzelf heeft wijsgemaakt.
  Kortom het denken….is zo kortzichtig (ha ha ) dat het niet lijkt te beseffen dat wanneer het zijn ‘eigen huis vernietigd’ het tevens zichzelf vernietigd omdat lichaam en geest een onverbrekelijke symbiose zijn…..het één kan niet zonder het ander.
  Ons lichaam levert tenslotte de energie waardoor onze hersenen kunnen functioneren.
  Hoogmoediger kan ik het niet maken……..!?

  Mijn intentie om bovenstaand verhaal op de condoleancesite te zetten was eigenlijk meer een poging van mijn (ego) de aanpak en bestrijding van “de pest-en roddelproblematiek” …..niet…… tegen te gaan door mensen assertiviteits ,weerbaarheids en gevechtstrainingen te geven doch eerst eens te kijken naar waar onze pest en roddelbehoefte vandaan komt of zou kunnen komen.

  Kortom ik dacht het beter te weten dan de hulpverleners die in het nieuws kwamen met “een simpel pestverbod”

  En inderdaad was dat een poging om potentiële zelfmoord tegen te gaan door in het openbaar ons ego te ontwapenen dus mensen tegen zichzelf (hun ego) te beschermen.
  Ook dat zal helaas een illusie ofwel een hoogmoedige poging blijken…denk ik inmiddels te weten…want alles is goed anders was het er niet....als de perfectie perfect is
  Daar val ik stil van.........

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha Fons,
  Heb je het stukje op Xander-nieuws gelezen over gesprek van CERN-geleerden en GODSgeleerden. Of zijn het beide "gelovigen?"
  Ik vind het fantastisch hoe "de afgezanten van God" vertellen dat de ziel onsterfelijk is en ... dat hij "oneindig" [zij noemen het eeuwig] in het hemelrijk der hemelen blijft rondwaren.
  Maar in feite is dit de halve waarheid.
  De ziel [ is erflast] is onsterfelijk en verhuist naar het hogere zelf en/of het alterego en/of naar de rechter hersenhelft.
  Maar onderwijl zijn wij wel onderdeel van een kosmisch systeem dat gedurende de evolutie van de mens naar gelijkheid groeit: een gelijkheid van yin en yang en/of man en vrouw.
  En hebben wij niet op TV "de sterrenslag"?
  Zijn wij daarmee gegroeid naar allemaal een andere ster aan het firmament?
  Ik laat het antwoord hier maar liggen, want ik weet niet beter.
  Jij bent daar al een prachtig voorbeeld van. [haha]
  Dus het is maar weer net vanuit welke optiek je kijkt.
  En met die brief van Tim zou het me niet verbazen dat die familie zwaar Christelijk is.
  Als ik om mij heen kijk zijn er velen die echt "geloven" [dus zeker weten] dat men onsterfelijk is.
  Is het niet geniaal van dit waarheidsboek?
  Vertelden zij leugentjes om bestwil?
  In mijn ogen is het tegendeel waar en ligt het aan de uniciteit van de mongool mens.

  Tenslotte - je suggereerde het zelf al - lijkt het voor mij hoogmoed te denken dat je met dit schrijven naar de familie hen "een hart onder de riem wilde stoppen'[zo zegt men dit toch?] , maar poetst dat het ego niet weer op?
  Is het niet als "gedeelde smart is halve smart"?

  Heb je het verhaaltje over "de mindere" gelezen?
  Daar schreef ik hoe je levend op de top van een berg [hoogmoed dus] alleen maar lucht ziet en als je onderaan staat [een zwak ego] je pas echt de bomen en het bos kan zien.
  Terugkijkend vind ik dit "portugese kleinood" met korte verhalen over onze gekte het leukste boekje dat uit mijn koker kwam.
  En gek genoeg heb ik daarvan nog de meeste exemplaren ... klaarliggen voor "de oud papier ophaaldienst" voor recycling tot iets beters [ haha].

  Jammer dat het toch weer een tweespraak lijkt te worden.
  Maar ook dat is en eindtijdfenomeen wat inhoudt dat vragen stellen als vernederend voelt voor het Ego.
  Een ware sterrenslag waarin ik dan ook maar al te vaak als zielig en/of knettergek wordt ervaren.

  Haha...
  Vind het zelf een hele eer!!!
  S.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Siegfried,
  Is het niet zo dat zolang als wij 'winnaars' los blijven zien van 'verliezers' en het één als beter/positiever waarderen dan het ander, wij het spel der beweging niet verstaan......en de bedoelde onbalans blijft waardoor 'het eeuwig leven/bewegen' is gegarandeerd..?

  En ja, het 'tot gauw' van Tim kan duiden op een rotsvast vertrouwen/geloof in het hiernanogmaals en er is niemand die het tegendeel daarvan ooit zal kunnen bewijzen....net als andersom trouwens.
  En ook een tweespraak kan alleen maar blijven leven zolang er geen éénheid is
  toch....?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fons,
  Natuurlijk heb je gelijk met je eerste alinea.
  Maar vergeet niet dat wij al 2000 jaar gebrainwashed zijn met Bijbelse "sprookjes".Onder andere dat wij uniek zijn en een prachtige toekomst hebben in God's Huis.
  Als je het mij vraagt waren wij heus niet doorgegaan met deze unieke gekte als wij echt duidelijk geinformeerd waren geweest.
  Voor mij ziet het eruit dat we dan al lang "de pijp aan Maarten" hadden gegeven.

  Maar het ziet er nu m.i. wel erg dramatisch uit met Obama-care voor de armen en ons nieuwe kabinet dat met lachwekkende compromieën denkt de terminale kanker nog te kunnen bezweren.
  Voor mij ziet compromieën sluiten eruit als dat er dan zeker 2 verliezers zijn.

  En je laatste vraag ...toch?
  Wil je soms bevestiging?
  Haha

  Prettig weekend,
  Siegfried

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Fons en Siegfried,

  Dat is weer even geleden. Mooi verhaal Fons waarin de vraag blijkbaar retorisch van aard is maar ik moet zeggen dat dat tegenwoordig de meeste vragen zijn, als ik naar mezelf kijk in ieder geval wel. Over de inhoud heb je lijkt mij een duidelijk beeld. Ik ben nooit gepest door anderen maar ik wil je bedanken dat ik door je verhaal tot inzicht kwam dat ik door mezelf gepest ben/wordt... en/of m'n struggle is niets meer dan een gevecht met mezelf. Geld dit niet ook in de basis voor jou en anderen ?

  Wat betreft het ego en het alterego heb ik een aantal vragen. Is het niet zo dat het beeld wat het ego van het ego maakt altijd een ego beeld blijft, misleiding en/of illusie dus ? en wordt het ego gevormd uit het alterego, andersom of beide ? Heeft het niet alles en ook met betrekking tot het onderwerp te maken met identificatie en/of eigenheid ? Wat is die eigenheid ? en/of anders: wat wordt als eigenheid ervaren en waarom ? en hoe werkt dat ?

  Wat breft de zelfmoord... zijn wij daar niet allemaal mee bezig ?

  Pascal.


  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha Pascal,
  Leuk om weer een levensteken van jou te krijgen.
  Eerst Nico en nu jij...
  Ik wilde net een klein stukje richting Fons sturen, maat nu doe ik het aan jullie beide.
  Hadden jullie kinderen op deze aarde gezet als jullie geweten hadden?
  Voor mij was die vraag direct met "nee" beantwoord.
  En de gezegde luidt ook niet voor niets "Alles weten maakt niet gelukkig".
  Ben jij op school nooit gepest? Wauw!!!
  Maar jij bent een rasechte introvert en/of naar binnen gekeerd en dan is het niet zo vreemd dat je jezelf meer pestte.
  Maar hoorde je er ondanks dát wel bij of was je een "buitenstaander"?

  Dan je vragen omtrent het alterego - ook wel het hogere zelf genoemd.
  Naar mijn bescheiden mening werkt het zo.
  In het dagbewustzijn is het voor alle levensvormen en struggle for life.
  Het ik moet overleven.
  Bij de dieren [die zijn het dichts met ons verwant] worden die spanningen van de dag door de rechter hersenhelft teniet gedaan, zodat het dier de volgende dag weer fris de dag ingaat.
  Hoe maak je dit ongedaan ?
  Door het exacte spiegelbeeld van goed/kwaad op die denkhersenen los te laten als die als onderdirecteur heerlijk ligt te slapen.
  Een tweede voordeel is dat zij voelen/zien/ruiken waar het veilig is om te gaan slapen. Dat noemde ik één zijn met het collectief van leven.
  Maar wij malen s'nachts maar door over de problemen die de dag bracht.
  Dat zijn 99% van onze dromen : Angstdromen, wensdromen en noem het maar op.
  Die kennen we allemaal en dat bracht de gezegde "Dromen zijn bedrog".
  Maar!!! Zo zwart/wit is het niet... Kijk maar naar mij ...hum... als die dromen gelijk krijgen!!!
  Dus kort gezegd: Het ego wordt eerst gevormd en de directeur staat buiten spel!

  Ja Pascal!!!
  "Eigenheid" of "jezelf zijn zijn" zijn daarmee allemaal waanzienigheden van onszelf en met der tijd worden die goed/kwaad belevingen groter en groter.
  En zo kan iedereen zijn keiharde mening verkondigen.
  En dat gevoel van "Ik weet wat ik zeg" wordt versterkt door het lezen van boeken. Dat zijn dan je medestanders en wordt daarmee een bewijs!!!
  Wie leest er nu een boek dat je niet leuk vindt???
  Kijk maar naar dit blogje!!!
  Hahaha.
  Dat is ook dat ik vaak riep "de oorzaak van onze gekte" is door de boekdrukkunst" giga snel toegenoemen.
  Logisch ook dat mijn wangedrochten geen uitgever vond, behalve dat bizarre boekje "in the beginning...". De rest betaalde ik van mijn afkoopsom van Vadertje Staat.

  En dan je laatste retorische vraag...
  Natuurlijk zijn we allemaal enthousiast bezig het "hoger bewustzijn"te bereiken en dat komt ook!!!
  Het komt op het moment dat onze denkhersenen falen in de laatste ademtocht! !! Dan hebben we de struggle for life opgegeven.
  Zo heb ik het bij stervenden gezien en zelf ging ik meermalen een stukje dood.

  Siegfried.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hadden jullie kinderen op deze aarde gezet als jullie geweten hadden?
   Voor mij was die vraag direct met "nee" beantwoord.
   En de gezegde luidt ook niet voor niets "Alles weten maakt niet gelukkig".
   ----------------------
   Laat mij hier één ding duidelijk zeggen.
   Ik doe dit alles, omdat ik zelf erg blij ben met het weten dat het nooit anders had kunnen gaan en/of in de sterren beschreven stond en gun dat iedereen.

   Siegfried Bok.
   -------------------
   hoe moet ik dit zien ?

   Lizette

   Verwijderen
  2. Lizette,
   Ben je nieuw op dit blogje of volg je het al even?
   Ik vraag dit als wedervraag om te zijn geinformeerd hoe onze toekomst eruit ziet.
   Waarom vraag ik dit?
   Ten eerste , omdat het op mij overkomt dat je hier geen weet hebt wat dit blogje en de bijbehorende wesite inhoudt.
   En tevens omdat het er nu alle schijn van heeft dat een Derde en Laatste wereldoorlog met kernwapens het leven op aarde greigt te gaan vernietigen.
   Het was zelfs Bijbels voorzegd, alleen er stond geen datum bij wanneer, maar die vond ik via Maya-nalatenschappen.

   Nu zal ik de vraag persoonlijk stellen.
   Gesteld dat je weet dat je over enkle maanden of een jaar zal overlijden, zou je dan nog kinderen op deze aarde zetten?
   Ik ben dan wel man, maar dan zou ik het toch niet doen.
   En in dit geval - de wereldse situatie - al helemaal niet.

   Siegfried

   Verwijderen
 8. Hallo Pascal,
  Ja dat geldt ook voor mij...ben net als iedereen is of denkt te zijn....
  Als je (laat ik het voorzichtig zeggen)denkt te weten....zoals we nu op dit blogje proberen te laten zien (3 werk-woorden ha ha )pest je jezelf chronisch en handeld welliswaar iets bewuster nog steeds 'tegen beter weten' in.
  En als je nu nog zonder kinderen zou zijn zou het inderdaad zo kunnen zijn dat je(ego) die verantwoording(ha ha moeder)helemaal niet meer op je durfde te nemen omdat je 'lijdenswegen' altijd jezelf ,laat staan anderen wil besparen...dieren denken niet maar doen zonder te denken.....en dat kunnen wij niet meer...we denken ons een (veilige)weg naar de uitgang..ha ha
  Omdat ik nogal wat bevestiging nodig denk te hebben ben ik blij dat je weer terug bent op het 'front' Pascal.
  Wellicht kunnen we nu onszelf en elkaar weer uitlachen met meer...?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. en tussen door......om de realiteit nog maar even 'weg te lachen' een vermenselijkt grapje uit het dieren-rijk.....

  Zegt de ene ééndagsvlieg tegen de ander..."wat zullen we morgen eens gaan doen"

  prettig weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hahaha Fons, die is inderdaad grappig! Dank voor jullie antwoorden. Het was bij mij juist- hoe dom ook menselijk gezien- dat ik kinderen nam terwijl ik wist dat het er niet makkelijker op ging worden, maar het was blijkbaar onderdeel van m'n lot.
  Het was bij mij altijd mijn extreme onzekerheid en zenuwachtigheid waardoor ik mezelf er niet bij voelde horen maar ben nooit een echte buitenstaander geweest, eerder een ''binnenzitter''...haha

  Ook prettig weekend, ga weer moeideren...

  Pascal.


  BeantwoordenVerwijderen
 11. Pascal,
  Ik reageer op je laatste woorden "ga weer moeideren".
  Allereerst moet ik richting jou mijn excuses maken t.a.v. "het kinderen op deze verworden wereld zetten".
  Ja mijn xcuses , omdat ik weet hoe jij er als pure introvert - maar toch man - en tevens met 1001 onzekerheden mij al verteld had hoe het jou "overkwam'.
  Ja!!! Overkwam !!! Want je was toen al net zo fanatiek met mijn verhaal bezig over het einde als ik en zeker na je reis naar Portugal.
  Dit voorval staat bij ons beide nog duidelijk in ons geheugen gegrift en daar hoeven we het helemaal niet over te hebben.

  Maar mede door deze oerdomme vraag richting jou - gedane zaken nemen geen keer - zal ik toch proberen om de groei van het introvert en extrovert tot extreme hoogtes in een verhaaltje te stoppen met als titel "De sexuele Revolutie".
  Dat ik dat tot op heden niet in het hele spel van yin en yang totaal buiten beschouwing heb gehouden is mijn pakkie an en dat pakkie heet "sexueel gefrustreerd".
  Als ik naar mijn kinderjaren [schooltijd en later] terugkijk was het angst - maar toch graag willen - richting de andere sexe.
  En toen ik de wereldse status had van [haha] arts/specialist leek het wel of ik honing aan mijn kont had... met alle gevolgen van dien.
  Daar kwam nog bij dat ik als "eerste generatie oorlogstraumatisée" een gehavend egojasje had en/of bang of bepaald onevenwichtig in het bruisende leven kwam te staan. Zo werd ik "kamergeleerde". haha
  Ik was dan wel extrovert, maar aan de buitenkant bepaald introvert zoals ik in de wereld stond.
  Mijn eerste relatie was een introverte vrouw [ het normale patroon ] en daarna 4 langduriger relaties met extroverte vrouwen en nu weer een introvert.
  Bizar is het wel.
  Nu moet ik er wel om lachen, want terugkijkend waren het wel die vrouwen die mij toch de wereld introkken.
  Dit is wel het verhaaltje wat ik ooit schreef over "de vrouw in de wereld en de man achter het aanrecht" of nu je reactie "ga weer moeideren".
  Het is bizar , want twee extroverten of twee introverten samen is óf twee mensen die door andere erflast op een andere manier de wereld ontdekken óf twee doodzitters op de sofa.[verhaaltje over hardlopers en doorzitters]
  Ik schreef dit verhaaltje als zijnde de extremen in deze tijd, maar beide hebben wel een bikkelhard ego met belevingen van goed en kwaad wat ons "Ik wil" of "Ik ben" maakt.
  Die superlatieve extremen maken de wereld van nu haast onleefbaar.
  Zo raakte ik al vroeg aan de drank om energie/power te hebben om in de wereld te staan en ging roken om me toch af te schermen.
  Is het niet lachen!!!
  Zo gebruike jij wiet -zoals vele introverten [denk ik]
  Ik heb dit bij een "paranormaal genezeres" ook één keer gedaan, maar belandde toen direct in de kosmos en kreeg daar het hele verhaal van de G-sleutel van de kosmische muziek te zien. Het probleem was dat ik nauwelijks en met veel pijn en moeite nog terug kon komen en heb het daarna nooit meer gebruikt.
  Later ging dit [haha] vanzelf!
  Nauw ... vanzelf?!?!
  Er was wel altijd een trigger van de buitenwereld voor nodig: iets wat ik niet aankon en/of mij totaal in verwarring bracht.

  Genoeg erover.
  I will try to do my best.
  Siegfried  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Fons en Pascal,
  Ik vind het triest dat louter jullie beide hiermee bezig lijken te zijn en dat terwijl dit voorval Nederland zo in de greep heeft.
  Onderwijl beseft niemand dat hij/zij in de samenleving niet anders doen dan elkaar aftroeven waar mogelijk.
  Ik noemde dat eerder "liefdevolle kastratie" of "kastrerende liefde".
  Men noemt het ook wel "lief doen om lief gevonden te worden".
  In het Duits is een mooi speekwoord "Was man liebt dass neckt sich".
  In mijn ogen is liefde "nederigheid" [= onderdanigheid] richting de ander.
  Kent U de gezegde "Nederigheid is des duivels oorkussen?
  Maar door de extremen van introvert en extrovert liggen de belevingen zo ver van elkaar dat we het ware woord "liefde" mijns inziens beter uit de vanDale kunnen schrappen.
  De Bijbel voorzegde ons niet voor niets "Oorlog klaart de lucht".
  En hier is pesten slechts een kinderlijke variant van.

  S.

  Dat er verder niemand op zo'n oprecht en emotioneel verhaal van Fons reageert en/of als reactie iets van zijn/haar levenspijn laat zien - die iedereen mijns inziens heeft - is wel duidelijk hoe wij allemaal louter met onszelf bezig zijn om ons beste beentje voor te zetten.
  Met andere woorden...


  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als (voormalig)lid van het theater van de gek (of is dat een blijvend lidmaatschap ?) werd ik toch weer op de een of andere manier naar deze doodgewaande pagina "getrokken"...had er geen idee van dat hier nog gekeuveld werd over onze dagelijkse beslommeringen...daarvoor ben ik waarschijnlijk ook
  teveel met mijn eigen dagelijkse beslommeringen bezig.

  Fons,ik heb je verhaal met deels herkenning gelezen, niet dat ikzelf zoveel gepest ben, althans niet in de mate van suicide gedachtes, maar het wel van dichtbij meemaakte, soms meedeed en me achteraf schuldig voelde, maar ondanks dat ik niet veel gepest werd had ik wel altijd het gevoel een buitenstaander te zijn, alsof ik net ge-accepteerd werd als ik maar lollig meedeed met allerlei ongein, en geloof het of niet, ook dat deed pijn...het was het diep van binnen voelen dat als ik niet mee deed, ikzelf slachtoffer zou worden.
  En het zal die angst zijn dat iedereen maar enthousiast mee doet, lijkt me.

  Ik heb het verhaal van de zelfmoord als gevolg van pesten wel gehoord, maar slechts vaag omdat ik weinig TV meer kijk en geen krant lees.

  Het eerste waar ik aan moest denken bij het lezen van je titel was het stijgende aantal zelfmoord gevallen in Griekenland en Spanje, hierover had ik dan wel weer gelezen op alternatieve nieuwssites.

  Maar zijn beiden niet gelijk ?

  In Nederland pesten de kinderen elkaar al de dood in, en in Griekenland is het de EU die de mensen de dood injaagt omdat ze geen uitweg meer zien uit hun problemen.
  Is er verschil tussen verbaal pesten en iemand pijn doen of een land opzadelen met een torenhoge schuld waardoor alle pensioen reserves en lonen weggeknabbeld worden ?

  De oplossing voor veel mensen is immers dezelfde...zelfmoord.

  Het pesten wordt ons helaas al met de paplepel ingegoten en zodra we "volwassen" worden, wordt het alleen maar erger en groter.

  EN dan maar klagen over al die pess(t)imisten die het allemaal zwart inzien en geen uitweg meer vinden...

  Helaas ben ik nu te moe en te stoned en moet ik gewoon stoppen met tikken omdat ik geen afbreuk wil doen aan het artikel.

  Bedankt Siegfried dat je het deurtje toch nog altijd op een kier zet en mensen de kans geeft iets van zichzelf neer te gooien, ook al ben ik zelf een klootzak die OF te weinig reageert, OF helemaal niet OF alleen maar onzin kan neergooien.

  Armand

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik wil ook geen afbruik doen aan het artikel.

  Zelfmoord = zelfdoding (en kan niet als moord gezien worden) en het is zoals het is en blijft zoals het is (funcie behoud) en laten we ons berusten in wat we nu als lid weten en niet in de slacht-offer rol van het leven blijven.

  we leven toch het leven zoals het leven zijn leven beleid met een begin & een einde.

  R.
  (Lid voor & tegen 'het leven')

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Armand,
  Leuk dat deze 'magneet' ook jouw blijft aantrekken.
  Blijkbaar staat er iets beschreven dat, hoe 'verdoofd' wij ook zijn, blijft binnenkomen als iets (h)erkenbaars.

  en Raimond,
  Als je vertelt in eigen woorden wat je precies aan denkt te vullen met jouw 'berustende wijsheden' doe je misschien ook geen afbreuk aan dit artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Fons,

  je opmerking = gelezen & kom er in eige woorden op terug......even laten bezinken.

  R.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Beste Reaguurders en reagluurders,

  Laat mij met de boerenwijsheid van Raimond beginnen.
  Ik ergerde mij nogal over je "Lid voor & tegen 'het leven'".
  Sorry dat ik cynisch ben en past precies met je vermeende "berustende wijsheden", zoals Fons dit niet voor niets tussen aanhalingstekens zette.Zelfmoord heet niet voor niets zo.
  Pesten is daarmee vermoord worden op geestelijk niveau, waarna zelfmoord nog de enige optie is.
  Het is niets meer dan "discus werpen" en dit is typerend voor onze maatschappij: het is als een gladiatoren-gevecht om de beste te zijn.
  Daarom krijgt de beste ook de hoogste financiéle genoegdoening.
  Dit wordt ons al vroeg aangeleerd om later in de maatschappij te kunnen staan.
  En dat je denkt "lid van weten" te zijn [what ever you think] is dit mijns inziens wel de hoogste graad van waanzienigheid.
  Ik kan daarin ongelijk hebben, maar zo je denkt te weten heb ik nog wel zo'n 100 vraagtekens in dit hele spel van evolutie.
  Met andere woorden...
  Ik wil je graag vragen om hier artikelen te schrijven over een veelheid van levensaspecten die nog niet aan de orde zijn geweest.
  Stuur het me op en ik publiceer het om "discus te werpen".
  Zullen we het simpel houden en zou je dan bijvoorbeeld over de Bijbelse voorzegging "Oorlog klaart de lucht" je maidenspeech willen houden?

  En dan iets algemeens.
  Jullie weten dat ik al vaker "de pijp aan Maarten" heb willen geven vanwege het niveau van discus-werpen: het eindeloze welles/nietes verhaal.
  Ik weet dat niemand echt bezig is met wat ons nog te wachten staat en sommigen zeggen zelfs "blij te zijn" met het hele verhaal.
  Als er dan ook maar één ding is wat ik niet snap is het die blijdschap wel. Het lijkt "Tim" wel, die blij was om zijn "wezenlijke oplossing" tegen pesten.
  Geeft het sommigen misschien het gevoel dat je dan ook rustig door mag gaan waar je toevallig goed in bent en de wereld verder de wereld laat?
  Kortom ... Ik snap het niet!!
  Soms denk ik ook dat het mijn eigen schuld is, omdat ik dát wat ik schrijf te zelfverzekerd als "bovenmeester"[haha] aan het geduldig papier toevertrouw.
  Wekt dit misschien irritatie op, omdat we onderwijl gebrainwashd worden dat we allemaal gelijk zijn en iedereen dus zijn mening mag spuien?

  Dat vind ik leuk van dit verhaal van Fons.
  Het staat als woordspeling vol "twijfelachtigheden" waar het antwoord een open vraag blijft.
  Toch is het - Fons - een hele eer, dat je enkelen weer tot praten weet te krijgen.

  S.
  BeantwoordenVerwijderen